Arhiva ponuda

EFORT Barselona 2018

29.05 – 02.06.2018

Inovacije i nove tehnologije glavna su tema ovogodišnjeg kongresa EFORT 2018 (30. 05. – 01. 06. 2018). Reč je o najvećoj platformi evropske ortopedije, koja će se održati 19- ti put, a pokrenuta je sa ciljem razmene iskustava najeminentnijih stručnjaka iz celog sveta.

Koncept EFORT 2018 kongresa je takav da podstiče stalnu interakciju među učesnicima Simpozijuma, interaktivnim diskusijama, kao i besplatnim knjigama. Organizatori s ponosom ističu da će na kongresu ove godine biti i delegacija Indijskog ortopedskog udruženja (IOA) koja će dati značajan naučni doprinos skupu.

Među važnijim temama kongresa EFORT 2018 su i nove dijagnostičke tehnike, robotika i kompjuterska pomoć, 3D štampa, nove tehnike regeneracije tkiva, telemedicina, inovativni programi rehabilitacije i virtualno učenje. Ta interaktivna razmena planirana je u gradu čije je lice svojim neobičnim građevinama obeležio Antonio Gaudi, u Barseloni čijim ulicama su šetali i stvarali Garsija, Lorka, Pikaso i mnogi drugi svetski poznati umetnici.

Barselona - više od grada

Živi oganizam koji diše, igra, lebdi između kopna i mora, potpuno jedinstven po izgledu, lepoti i šarmu- tako se, zahvaljujući Gaudijevim lucidnim radovima, doživljava Barselona.

Verovao je da arhitektura mora da zavodi. Njegove građevine ujedno su i skulpture koje privlače milione posetilaca svake godine. Sve Gaudijeve zgrade pravljene su tako da na najbolji način mogu da koriste prirodnu svetlost. Tvrdio je da će jednog dana uglovi u kućama nestati i da će sunce prodirati sa svih strana.

Njegova ekscentrična građevina “Casa Battlo” uvrštena je u UNESCO listu kulturne baštine i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pomalo bajkovitog izgleda, sa fasadom koja deluje da je urađena od lobanja i kostiju, mesto je na kom se danas organizuju mnogi kulturni događaji.

Bio je glavni arhitekta jedne od najpoznatijih katedrala na svetu “Sagrada Familija” (Sveta porodica) sve do iznenadne smrti 1926. godine, kada ga je na ulici udario tramvaj. Za Gaudijem je žalila cela Barselona, a od tog dana tramvaji ne saobraćaju ulicama tog grada.

Kako napreduje izgradnja katedrale moći ćete da vidite prilikom posete Barseloni, s obzirom na to da radovi još uvek traju i procenjuje se da će biti završeni oko 2028. godine. UNESCO je Svetu porodicu takođe uvrstio u svetsku kulturnu baštinu.

Još jedno nezaobilazno mesto kojem je Gaudi dao lični pečat, Park Guelj, jedinstven je spoj prirode i arhitekture uz razne vrste cveća i biljaka, kućice i objekte kao iz slikovnice, klupe jarkih i veselih boja, krivudave puteve i pećine, pa sve do najviše tačke parka koja pruža najbolji panoramski pogled na Barselonu.

Barselona - dom umetnika

Turiste često možete da čujete kako kažu da se u Barseloni ne osećaju kao u drugim delovima Španije. Područje na kojem se taj grad nalazi je autonomna regija u kojoj su katalonci stvorili svoju verziju Iberije, sa svojim sopstvenim jezikom i kulturom. To je svakako, uz Gaudijeve kreacije, deo razloga što Barselona ima svopstveni identitet.

Neki od najboljih umetnika iz prošlog veka živeli su tu i Barseloni ostavili nasleđe koje možete da obiđete. Muzej posvećen radu Pabla Pikasa, muzej/ pozorište Salvadora Dalija, radovi Huana Miroa i mnogih drugih koje je ovaj jedinstven grad inspirisao, deo je programa koji smo s posebnom pažnjom dizajnirali.

Od ogromne statue Kristofera Kolumba u blizini luke, pa sve do Katalonskog trga nadomak centra grada proteže se najpoznatija pešačka ulica Barselone Las Ramblas. Prolazi kroz Gotsku četvrt, dom istorijskih ulica i prelepe arhitekture. Puna je restorana, cveća, umetnika i daje odličan presek tog grada.

Kada radimo ono što volimo, zapravo živimo dva puta. Jednom u sadašnjem trenutku, drugi put kroz divne uspomene koje stvaramo.

Mi ne pratimo trendove, mi ih dizajniramo!