Arhiva ponuda

EFORT Lisabon 2019

04 – 08.06.2019.

Kao mesto održavanja 20. Evropskog kongresa ortopedije organizatori kongresa, Evropska Federacija Nacionalnih Udruženja Ortopedije i Traumatologije, izabrala je glavni grad Portugala - Lisabon. U periodu od 05. do 07. juna u Kongresnom centru Lisabona okupiće se stručnjaci iz oblasti ortopedije kako bi dublje razmotrili glavnu temu Registri i uticaj na praksu, ali i druge teme kao što su bezbednost pacijenta, izbor implantata i predviđanje ishoda.

EFORT kao najveća evropska platforma za deljenje znanja o ortopediji i traumatologiji predstavlja odličnu priliku za otkrivanje novih podataka i korisnih saveta u cilju poboljšanja svakodnevnih medicinskih dostignuća. Ove godine proslavlja se dvadeseta godišnjica održavanja kongresa zbog čega je i pripremljen izvanredan program i za mlađe i za iskusnije delegate, pokrivajući raznovrsne teme, od osnovnih istraživanja do dnevne prakse čime se obuhvata srž savremene ortopedije.

U prilogu pogledajte aktuelni program putovanja.

Lisabon

Svako ko je bio u Lisabonu ima bar jednu asocijaciju koja budi nostalgiju za ovim gradom. Jer Lisabon nosi posebnu energiju. U njemu nema usiljene sreće ili lažnog osmeha na ulicama. U Lisabonu je u redu biti setan i prepustiti se stvarnosti. U Lisabonu je u redu biti slobodan. Jer Lisabon ne krije svoju nostalgiju i shvata da je to ono što ga čini živim. Isto kao isken i glasan smeh koji možete da čujete dok istražujete grad. Lokalci za osećaj gorko-slatke tuge imaju naziv “saudade” i veruju da se jedino njime može opisati taj osećaj. Saudade se čuje u svakom tonu fadoa, vidi na svakoj liniji azuležoa, oseti u svakom snopu dnevne svetlosti koja je u Lisabonu drugačija, toplija i prijatnija.

Ipak, melanholija lokalaca ne znači da se neće iskreno obradovati novom licu i novom sagovorniku. Sa strašću će Vam govoriti o teškim vremenima, velikim pobedama, tajnama uzanih brdovitih ulica i miru i slobodi kojoj toliko teže.

Najpoznatiji amblem grada, žuti tramvaj na liniji 28, provešće Vas kroz staze i bogaze grada. Drvena unutrašnjost doprineće osećaju vraćanja u prošlost dok gledate kako stare zgrade oslikane različitim bojama ostaju iza Vas. I svaka priča drugu priču i ima drugačiji karakter. Ali svaka je tu da upotpuni doživljaj Lisabona koji se ne može opisati rečima nego osetiti srcem. Baš kao i fado. Naizgled tužna ali puna ljubavi, muzika koja Vas kada sklopite oči vodi u neki drugi svet. U svet starog Lisabona, gde su se rađali snovi o dalekim prostranstvima, dušom i rukom oslikavali azuležosi, pisala setna poezija.

Duh Lisabona se najbolje može osetiti u kraju grada Alfama. Ovaj stari deo grada je zbog stenovitog tla izdržao vrlo razoran zemljotres sredinom XVIII veka, kada je ostatak grada gotovo u potpunosti uništen. Zbog toga, Alfama ima poseban značaj za grad i predstavlja riznicu uspomena različitih perioda u životu Lisabona. Savet ”izgubite se u gradu da biste ga zaista upoznali” se savršeno može primeniti i u Alfami jer možete čuti, osetiti, videti i doživeti svakodnevnicu koja je puna različitih boja. Lisabon i jesu upravo sve njegove boje. Svetle i mračne, i sve nijanse između.

Magiju grada su najbolje preneli brojni pesnici koji su nekada hodali tim ulicama i upijali njegove reči i slike pretočivši ih u bezvremene rečenice koje ga danas slave. Lisabon je svoju staru slavu stekao jer je želeo i sanjao više, neznajući za granice i ograničenja. Danas se ova velika želja može osetiti ispred Spomenika otkrićima posvećenog Henriku Moreplovcu, Vasku de Gami i svim hrabrim putnicima u nepoznato.
Ulice glavnog grada Portugala su živi pripovedači o njegovoj istrajnosti da svoje emocije i težnje iskažu kroz arhitekturu, slikarstvo, muziku, keramiku, poeziju, pozorište, kulturu. Jednom rečju – umetnost. Lisabon je grad inspiracije, stvaralaštva, sete i želja. Grad koji ne samo da ostavi jak utisak na putnika već ga natera da nikada ne zaboravi njegove uzbrdice, povetarac, gitare, miris slatkog peciva i lakoću kojom Vas je osvojio ovaj grad.

Tramvaj 28. Azuležo. Fado. Alfama. Težo. Vasko de Gama. Melanholija. Snovi. Sjaj. Lisabon...