Aktuelne ponudeKongresi

FMF Alikante 2019

24 - 29.06.2019.

Svetski kongres fetalne medicine je osmišljen za stručnjake specijalizovane u oblasti prenatalne medicine ali i stručnjake sa generalnim kliničkim interesovanjima koji žele da budu u toku sa napretkom u datoj oblasti. Ove godine kao mesto održavanja izabran je španski grad Alikante. Vodeći svetski eksperti i mladi istraživači prezentovaće i diskutovati o najnovijim inovacijama u fetalnoj medicini u periodu od 25. do 29. juna.

Učesnici kongresa imaće priliku da prisustvuju najznačajnijem prazniku Alikantea - Lomači Svetog Jovana. Tokom prazničnih dana u svim delovima grada dešavaće se parade i proslave, a 24. juna desiće se spektakularna "noć spaljivanja" kada se velike lutke od drveta i kartona bacaju u vatru. Naredne noći zabava se premešta na plažu, a takmičenja u vatrometu zaokružuju doživljaj festivala.

U prilogu pogledajte aktuelni program putovanja.

Alikante

Španija je poznata po mnogim turističkim mestima i atrakcijama koje se nižu niz mediteransku obalu. Alikante nije jedan od njih. Alikante nije grad koji će se naći na listi najatraktivnijih letovališta koji dočekuju milione turista godišnje, niti će njegove slike krasiti brošure ekskluzivnih organizatora. Alikante je grad koji će Vas iznenaditi. Grad koji ćete želeti da istražujete, zapamtite, osetite kako živi. Dugi bulevari uokvireni palmama, bele peščane plaže i zanimljiva dešavanja su ono što je na prvi pogled najprimamljivije posetiocima. Međutim, osećanja koja budi Alikante su u srdačnom smehu prodavca cveća na pijaci, dečjoj graji koja odzvanja brojnih parkovima, igra pantomime dok se sa lokalcima, koji često ne znaju engleski jezik, objašnjavate oko lokacije restorana. A restorana ima pregršt. Uglavnom su mali, porodični i sa "dušom". Alikante kao tipičan španski grad upravo to i pokazuje u svim sferama.

Kao i svaki grad koji poseduje poseban duh, Alikante je kroz svoju istoriju prošao kroz brojne promene koje su ga oblikovale. Izraziti grčki karakter je potisnut viševekovnom arapskom kontrolom. Iz svih nedaća koje je grad zbog svog dobrog položaja pretrpeo preostalo je nasleđe koje danas stvara posebnu atmosferu. Istorija se najbolje može osetiti 166 metara iznad grada, na tvrđavi Santa Barbara. Menjajući vlast i funkciju, zadobijajući ožiljke i gubeći svoje delove u napadima, tvrđava nikada nije dugo zadržavala jedno lice. Zato danas posetioci idu na vrh istorijskih uspomena i slušajući priče vodiča i lokalaca zamišljaju i doživljavaju davna vremena.

Deo istorije meštani proživljaju ponovo, jednom godišnje, kada se praznuje Lomača Svetog Jovana - najznačajniji praznik u Alikanteu i odigrava se u periodu 20 - 24.06.2019. godine. U različitim delovima grada se svakodnevno održavaju svečanosti i parade, a 24. juna, u toku spektakularne "noći spaljivanja", velike lutke, napravljene od drveta i kartona, bacaju se u vatru. Nakon toga, te svaku noć u periodu od 25 - 29.06, u vreme trajanja kongresa, na plaži će se organizovati takmičenje u vatrometu. To je i razlog zbog kojeg kongres FMF počinje u utorak, a ne u nedelju kako je uobičajeno. Prisustvovanje ovom događaju je vrlo posebno, a Španci su ponosni na svoju tradiciju koju žele da podele sa svojim gostima.

Širina mogućnosti i sadržaja ogleda se i u okolini grada, odnosno ostatku provincije čiji je glavni grad. Ova neverovatna provincija ima impresivan niz planina, jezera, pećina i parkova prirode sa pogledom na očaravajuće plaže.
Visoke palme uz duge prostrane bulevare često navode na poređenja sa Majamijem. Ipak ono što ih razlikuje jeste toplina i osećaj gostoprimstva, duga istorija i neverovatni pejzaži.
Ono što Alikante želi jeste da tako i ostane. Želi da njegovi gosti ne budu mnogobrojni nego odabrani. Oni koji će shvatiti njegov tempo i atmosferu i opustiti se uz domaće proizvode i sačuvan karakter predela jer tada je sigurno – ovo im je bio tek prvi dolazak.

Pratite nas i podelite na: