Blog

Marko Đurović, Travel Design Managing Director – Kada radimo ono što volimo, zapravo živimo dva puta

Ako ga pitate kada je počeo da se bavi dizajniranjem putovanja, reći će vam, čim je postao svestan da putovanje može da izgleda drugačije. Stvorio je inovativni pristup poslovnim putovanjima i u njih kao sastavni deo udenuo zadovoljstvo.

Oduvek se detaljno pripremao za svaku destinaciju, čitao, istraživao, upoznavao nove pojmove i kulture. Diplomirao je na PMF – u na departmanu za turizam, nakon toga interesovanja ga vode u pravcu master studija na UNESCO katedri za studije preduzetništva.  Već tada gradio je, veruje, temelje svoje buduće profesije.

Danas, zahvaljujući takvom pristupu, Marko Đurović na čelu je uspešne agencije Travel Design koja u najizazovnijoj grani turizma, kongresnim putovanjima, ima llidersku poziciju. Za samo 4 godine poveo je preko 3.000 klijenata na prestižne svetske kongrese, seminare, stručne skupove i sajmove.

– Za mene kongresni turizam je najlepša grana turizma jer meni i ljudima sa kojima i za koje radim on daje priliku da spajamo posao i zadovoljstvo. Izuzetno volim to što radim i to me svakog jutra pokreće. Kada radimo ono što volimo, zapravo živimo dva puta. Jednom u sadašnjem trenutku, drugi put kroz divne uspomene koje stvaramo. To je privilegija ovog posla.

Travel Design- mladi po godinama, prepoznatljivi po kvalitetu

Ako je to vaše putovanje, morate to i da osetite, to je stav od kojeg ne odstupa. Za agenciju Travel Design Marko ističe da ima i uvek će negovati obim posla koji im daje mogućnost da se svakom klijentu posvete u potpunosti.

To je mera na kojoj insistiraju jer jedino tako putovanje i može da se dizajnira prema svakome ponaosob. U šali kaže da je Travel Design agencija mlada po godinama postojanja, a stara po kilometraži koju su do sada prešli radeći.

– Opredelio sam se za mlad tim željan znanja koji neće “upasti u kalup” poslovanja, zajedno učimo, putujemo, proširujemo vidike i dizajniramo nove standarde. To su veliki izazovi, ali baš to nam daje najveću snagu. Činjenica je da kongresna putovanja sa nama izlaze iz poznatih okvira. Verujemo u dobre ideje i okupili smo kvalitetan tim. To podrazumeva i konstantno učenje i veliku ljubav prema ovom poslu i strast prema novim saznanjima.

Travel Design koncept

 Marko ističe da gotovo uvek putuje sa svojim klijentima, na taj način uvek im je osoba od poverenja. Posebno je ponosan na činjenicu da je kroz posao stekao i veliki broj prijateljstava koje i dalje neguje. U vremenu kada je rad sa ljudima mnogima težak izazov, on u tome neizmerno uživa.

– Baveći se ovim poslom naučio sam da rad i zadovoljstvo zaista mogu da se spoje, pod uslovom da volimo to što radimo. U mom slučaju je to zaista tako i samo takve ljude sam i birao u svoj tim. Koji nisu hteli u životu da pristanu na manje od toga. Ako ne možemo sebi da dizajniramo život kojim smo zadovoljni, kako ćemo to moći da uradimo za druge?

Kao što je u Travel Design timu svakome dat prostor za individualni izraz, tako i u grupnim programima Marko insistira da svaki klijent jednako to putovanje oseti kao svoje, da je kreirano baš prema njemu. Krajnji cilj je najbolji mogući utisak svakoga ponaosob i ujedno veruje da je to najbolja referenca njihovog rada.

– Mislim da je ono što nas izdvaja od ostalih upravo ta ljubav prema ovom poslu, od koje je čitav koncept i nastao. Želeo sam da ponudim nešto novo što je meni izgledalo sasvim logično, pristojno, kao jedina prava mera dostojanstva onoga ko vam poveri organizovanje putovanja. Da imamo individualizovani pristup u kojem sve kreće od tog konkretnog klijenta i da je on opet na kraju tog kruga.

Porodica – i vetar u leđa i mirna luka

Kada pred vama stoji neko uverenja da nikada nije dovoljno puta bio u jednom gradu, da mu nikada nije previše informacija koje dobija o istoriji, lokalitetima, ljudima, o životu nekad i sad, nikad dovoljno zanimljivosti, sigurni ste da može da iznese jedan tako zahtevan koncept, kakav je kongresni turizam.

Iza svih tih uspeha, iza jednog tako predano dizajniranog poslovnog putovanja je, kaže, njegova porodica.

– Moji roditelji su me prvi podržali, a porodica koju sam izgradio sa suprugom mi je dala onaj vetar u leđa i mirnu luku po potrebi.  Zapravo, zajedno dizajniramo sve naše životne projekte. Važno je da imate u životu nekoga kome možete da prepričate dan. Uspeo sam da napravim balans između dve velike ljubavi, porodice i posla kojim se bavim i na to sam više nego ponosan.

Marko kaže da je bilo nekoliko gradova koji su mu “zarobili” srce, ali samo na vreme predviđeno za učešće na kongresu.

– Destinacija na kojoj nisam bio, a želeo bih je svako mesto koje ću posetiti prvi- i po ko zna koji put i uvek ću ga iznova doživeti. Uvek ću ga na novi način dizajnirati.