Blog

Slađana Velendečić, Travel Design vodič – Svaka destinacija, čak i ona koja se ponavlja, je inspiracija

– Kada je čuo kako radim s grupom posetilaca u Muzeju Vojvodine, u svojoj osnovnoj struci kao muzejski pedagog, kolega me je uveravao da treba da se oprobam i kao vodič. U početku sam imala otpor, ali već posle prve ture osetila sam da me deljenje toga što znam ispunjava ogromnim zadovoljstvom. Toliko da se poslom turističkog vodiča bavim već 15 godina.

Tako o svom dodatnom zanimanju govori Slađana Velendečić, vodič agencije Travel Design. Kao o ljubavi. U Novom Sadu je rođena i školovala se, od osnovne škole do Univerziteta.

Diplomirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu, zaposlena u Muzeju Vojvodine gde je i na čelu Odeljenja za pedagoški rad i odnose s javnošću. Na oba posla u prilici je da različitim ljudima priča na iste teme, uvek iznova drugačije. To za nju znači i stalno učenje.

– Tokom poslednjih 19 godina nastojala sam da se usavršavam u raznim oblastima u vezi sa mojim osnovnim poslom, a mnoge od tih znanja sam uspela da primenim i u ovom, vodičkom. Posebno kada je reč o interpretaciji i komunikaciji.

U oba slučaja to je rad sa ljudima i mnoštvom zanimljivih saznanja. Taj spoj, kroz koji imam priliku neprestano da “rastem”, odavno već ne mogu da nazovem samo poslom. I to je jedna od zajedničkih crta svih nas koji smo se u Travel Design agenciji okupili, ta tanka linija između posla i zadovoljstva.

Lokalno stanovništvo joj pomaže da dizajnira posebne utiske

Slađana govori engleski jezik i služi se italijanskim. Njena glad za novim informacijama, za zanimljivim detaljima vuče je da građu prikuplja svuda, na raznovrsnim izvorima. Istorija, turizmologija, umetnost, književost, filozofija oblasti su u kojima je stalno, istražujući kroz knjige, časopise, filmsku građu, muziku, internet, ali i od samih meštana.

– Svaka destinacija, čak i ona koja se ponavlja, je inspiracija. Kao vodič moram da učim mnogo. Pre svakog putovanja istražujem šta je to što treba da znam, učim. Verujem da sam blagoslovena jer u toj potrazi beskrajno i uživam. Svaki put pred put se pripremam tako što razmišljam šta je to što mene dotakne od prikupljene građe i zaista te detalje prepoznaju i naši putnici kao najinteresantnije.

Moj najdraži izvor informacija je lokalno stanovništvo. Oni daju potpuno autentičan, životan prikaz mesta u kojem smo. Gde je najbolji sladoled u gradu, vidikovci, knjižare, najbolja mesta za dokoličarenje- to nećete pronaći u turističkim materijalima, a sjajna je nadogradnja baze koju već godinama imam o tim mestima.

 Travel Design svima spaja posao i zadovoljstvo

Da radi u Travel Design timu za nju je poseban izazov. Pre svega jer ima priliku da se bavi kongresnim turizmom koji je najzahtevnija grana te oblasti i ne može da je iznese bilo ko. Kaže da su ta putovanja mnogo strože i pažljivije osmišljena, te je i posao vodiča kompleksniji i specifičniji. Ali da u Travel Design agenciji ima slobodu u kreiranju, timski, zajedno s klijentima dizajniraju program tako da on uvek iznova bude jedinstven.

– Radimo s ljudima s velikim poslovnim, profesionalnim i putničkim iskustvom, pa samoj pripremi pristupamo mnogo temeljnije nego što je to kod klasičnih aranžmana. Svaki trenutak je isplaniran prema dogovoru, jer je njima vreme uvek dragoceno. Dizajniramo im program koji će biti odlična mera posla i razonode, sticanja novih saznanja i nezaboravnih iskustava.

Logistička podrška agencije Travel Design na svakoj destinaciji je odlična, tako da smo mi vodiči uvek sigurni da neće biti nepredviđenih situacija sa kojima ne možemo da izađemo na kraj.

Najjači utisak na nju su ostavila putovanja u Indiju i Japan, dok joj je najfascinantniji grad po pitanju položaja i prirodnog ambijenta Rio de Žaneiro. Nakon toliko putovanja kaže da zapravo i nema više svoje omiljene destinacije. Kada lepo gledate i otvorite dušu, svako mesto će vas nagraditi nečim posebnim, ističe Slađana i dodaje da najčešće putuje u Toskanu, toliko da se tamo već oseća kao kod kuće.

Kofer ljubavi, priča kojoj se uvek rado vrati

Puno je još mesta na koja nije putovala, a volela bi. Veruje da je čekaju Island, Njujork i mnoge druge destinacije. Desi joj se da negde poželi da ostane, ali to osećanje “drži” je, kaže, svega nekoliko minuta, dok ne pomisli na sve koji nisu tu, a čine je kompletnom, oni bez kojih ni jedna savršena destinacija nije dom.

Kada bira svoje mesto za odmor, nakon toliko putovanja, prija joj kutak uz vodu, bez mnogo buke, uz čitanje svih knjiga za koje nije imala vremena tokom preostalog dela godine. A možda do kraja dočekamo da i sve svoje utiske s putovanja “spakuje” među korice knjige.

– Zanimljivih priča ima mnogo. Ipak, posebno pamtim jednu nesvakidašnju kojoj sam svedočila, u kojoj je izgubljeni kofer nađen uz rađanje ljubavi na prvi pogled na putovanju! Desila se jednoj mojoj putnici, uvek se toga rado setim i tu avanturu u šali zovemo “Afera kofer”.

Uživa da radi sa ljudima

 Ovaj posao za mene je mnogo više ljubav, često mi pruža predah, priliku za “beg” od svakodnevice, nemam utisak da radim i to je predivan osećaj, kaže Slađana i ističe da ljudi sa kojima radi vrlo brzo osete da rado sa njima deli znanje i vreme, pa joj na isti način i uzvrate.

– Posao turističkog vodiča neprestano mi otvara nova vrata sveta, mnogo saznajem i samim tim se i ja menjam. Sa svakim novim iskustvom donosim novu i uvek pozitivnu energiju i to utiče pozitivno na kvalitet mog života. Sigurna sam, bolje nisam mogla da ga dizajniram.